Search

Online     book online     bookings

Fester, Firanden och Helger

På solkusten kan man njuta av många fester: Ferien, Påsken, Karneval, San Juan, Verdiales, Virgen del Carmen, Patronos, Romería, Cabalgata de Reyes.

Carnaval

 

Mellan februari och mars, innan fastan, firar man karnevalerna och alla städer har sångtävlingar där man sjunger roliga och satiriska sånger.

Påsken

Troligtvis är påskhelgen det mest populära och religiösa firandet i Andalusien. Från "Ramsöndagen" (söndagen före påskhelgen) till långfredagen, och sen påskdagen, i nästan alla städer och byar bärs religiösa förebilder (troner med dockor etc.) runt på gatorna, föreställande Jesus passion och död.

På solkusten har många fester religiös karaktär, tex. "las romerías" där man går i procession till ett monument där stadens skyddshelgon är. I maj och september firas många av dem.

Marbella firar den tredje maj, "día de la Cruz del Juanar" där man går i procession upp i ett berg där "Cruz de Juanar" befinner sig, en symbol i Marbellas historia.

även i Maj är festen "Fiesta de las Cruces" ett mycket viktig firande i städer som Granada och Córdoba, där man smyckar hus och terrasser med blommor runt religiösa figurer.

På våren firar man "Corpus Cristi" processionen som går runt på stadens gator som pryds med blommor, små altare och prydda balkonger

På sommaren finns flera fester där stadens produkter bjuds. Den 7 juni är småfiskedagen "Día del pescaíto" på Carihuela stranden, Torremolinos. Från och med kl. 13.00 bjuds alla turister och invånare att prova gratis grillad småfisk.

Första-andra veckan i juni, firar Marbella sin feria, "Feria de San Bernabe. Under dagen i Marbellas centrum med musik och dans, och sen fortsätter den på kvällen på "tivoli" platsen tills sent på natten.

San Juan kvällen firas den 23 juni, då man tänder många stora brasor på alla stränderna. Festen brukar åtföljas med "moragas" grillad fisk på spett, med musik och fyrverkeri. För att få tur doppar folken fötterna i strandkanten precis efter midnatt.

Virgen del Carmen

Havs processionen "Virgen del Carmen" firas den 16 juli och är en av de viktigaste festerna. Virgen del Carmen är sjömännens skyddshelgon, och därför görs processioner till havs där skyddshelgonet åker i en av båtarna full med blommor.

Mellan den 11 och 20 augusti firar Málaga sin stora feria. Från mitt på dagen till kl. 19.00 fyller hundratals människor centrums gator för att dansa,äta och dricka. På kvällen firas ferian i el Real, ett stort område där ett flertal "casetas" tillfälligt uppställda hus står i rad där man dansar och åtnjuter spanska produkter.

Från mitten till slutet av oktober firas San Pedros Feria, under en vecka kan man njuta av deras fest med en riktigt typiskt andalusiskt stil.

Den 1 november firas alla helgons dag, många av Marbellas folk åker till landet för att fira "día del Tostón" där rostas kastanjer och man dricker aguardiente (slags anisettelikör).


Julafton samlas familjemedlemmar och firas mest i hemmen.

Den 28 december, de oskyldiges dag, är en dag som alla skojar, dessutom firas i Málaga "la Fiesta de los Verdiales", en slags musik typisk från Málagas berg, musiken och musikernas hatt- prydningar drar åt arabiskt. Festen har på de senaste åren förflyttats till ett lantställe nära Málaga, La Venta de San Cayetano, i puerto de la Torre, och tusentals personer samlas för att gå omkring och lyssna på "panda" musikerna från olika byar, åtnjutande ett typiskt spansk sött vin.

Den 5 januari de tre kungarnas parad. Det är då de tre magiska kungarna från orienten ger barnen sina julklappar, på eftermiddagen åker de runt på alla städers gator och kastar karameller till barnen som har kommit för att hälsa dem välkomna

Slutligen, i denna lista kan ni se officiella helgdagarna. De lokala helgdagarna brukar vanligtvis inträffa med stadens feria.

1 januari - Nyårsdagen
6 januari - Trettondagen
28 februari - Andalusias dag
1 maj - Arbetarnas dag
15 augusti - Asuncións dag
12 oktober - Ntra. Sra. del Pilar. Día de la Hispanidad
1 november - Alla helgons dag
6 december - Constitución
8 december - Inmaculada Concepción
25 december - Juldan

 

Informationen har vi hämtat från marbella.com

 

Marbella Sun Trips: Dagsturer och utflykter från Estepona, Marbella, Fuengirola, Mijas Costa, Torremolinos, Benalmádena, Málaga, Algarrobo, Almuñecar, Caleta de Vélez, Nerja, Rincón de la Victoria, Salobreña, Torre del Mar, Torrox.

Svenska, Spanska, Engelska

Helena Persson, Marbella Sun Trips:

© 2001-2023